Rekening internetoplichters mogelijk geblokkeerd

De rekeningen van internetoplichters worden voortaan sneller geblokkeerd. Dat hebben de vier grote banken afgesproken met politie en het Openbaar Ministerie. De maatregelen gaan woensdag in. De banken gaan klanten ook actiever informeren over de risico's van internetaankopen.

De banken gaan rekeningen blokkeren als bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer opduikt. Het meldpunt, dat sinds 2010 bestaat, geeft deze informatie door aan de banken. Justitie moet daarbij wel 'een sterk vermoeden van schuld' hebben. Andere maatregelen die banken nemen is het aanspreken van klanten op hun gedrag en het opzeggen van een bankrekening.

De vier grote banken gaan hun klanten verder actiever informeren over de risico's van internetaankopen, hebben ze beloofd aan politie en justitie. Zo gaan ze verwijzen naar de website van het oplichtingsmeldpunt. Daar kunnen consumenten controleren of een rekeningnummer eerder gebruikt is bij oplichting.

De kleinere banken hebben het convenant niet ondertekend. Doordat de vier grote banken meedoen, zijn wel veruit de meeste rekeningnummers gedekt, benadrukt een woordvoerder van brancheorganisatie NVB. Het meldpunt zal de kleinere banken bovendien wel inlichten over mogelijk frauderende klanten. Zij zijn dan vrij om actie te ondernemen.

Eerder op de dag bleek al dat het aantal consumenten dat aangifte heeft gedaan van oplichting via het internet lijkt te dalen. In de eerste acht maanden van dit jaar deden 28 duizend mensen aangifte tegen 48 duizend mensen in heel 2013, zo bleek uit cijfers van de politie waarover het AD berichtte.

De consumenten die dit jaar aangifte deden zijn bij elkaar voor 6,7 miljoen euro getild. Toch gaat het volgens de politie een stuk beter. Een nieuw fenomeen zijn volgens de politie zogenoemde flitsshops. Klanten worden dan via sites als marktplaats.nl naar professioneel ogende websites gelokt waar bijvoorbeeld de nieuwste iPhone wordt verkocht. Na een paar dagen zijn de webwinkels echter plots verdwenen.