[Ryder Cup] Europa neemt voorsprong na middagsessie

Na een matige start in de ochtend heeft hebben de golfers van Europa goede zaken geboekt in de strijd om de Ryder Cup. Van de vier partijen foursomes tegen de golfers uit de Verenigde Staten werden er drie gewonnen en één gelijkgespeeld. Na dag één leidt Europa met 5-3.

Europa begon de middag met een 1,5-2,5 achterstand. Lee Westwood en Jamie Donaldson trokken de stand direct gelijk door de Amerikanen Jim Furyk en Matt Kuchar met 2 up. Justin Rose en Henrik Stenson brachten Europa aan de leiding door met 2&1 te winnen van Zach Johnson en Hunter Mahan. Rose en Stenson brachten vanmorgen ook al een punt winnen door Bubba Watson en Webb Simpson te verslaan. 

Rory McIlroy en Sergio Garcia hadden het net zoals vanmorgen weer lastig. In de ochtend verloren ze een fourballpartij tegen Keegan Bradley en Phil Mickelson. In de middag traden de Noord-Ier en de Spanjaard aan tegen Jimmy Walker en Rickie Fowler. Na zestien holes stond Europa twee holes achter, maar McIlroy en Garcia wisten er uiteindelijk een half punt uit te slepen. Op de zeventiende hole sloeg McIlroy een birdieputt van twaalf meter raak en Europa noteerde ook een birdie op hole achttien voor het gelijke spel.

Graeme McDowell en Victor Dubuisson wonnen hun partij tegen Phil Mickelson en Keegan Bradley met ruime cijfers, 3&2. Een opvallend moment in de wedstrijd was na de elfde hole. Dubuisson moest een noodstop maken en ging naar de wc. Daar liet hij echter zijn putter liggen. Al snel besefde de Fransman dat hij iets belangrijks miste.

Zaterdag worden er opnieuw vier wedstrijden fourballs en partijen foursomes gespeeld. Zondag is de afsluitende dag met twaalf solowedstrijden. Het eerste team dat 14,5 punten haalt wint.