Saoedi-Arabische fatwa tegen IS

De Raad van Geestelijken, het hoogste orgaan van geestelijken in Saoedi-Arabië, heeft een fatwa uitgevaardigd tegen de terroristische beweging IS. 

In deze Raad zetelen 21 schriftgeleerden die zijn aangewezen door de Saoedische autoriteiten en zij worden gezien als bewakers van het wahabisme, de ultraconservatieve stroming binnen de islam die het koninkrijk aanhangt. De voorzitter is de grootmoefti van Saoedi-Arabië, sjeik Abdel Aziz al-Sheick

De geestelijken vinden terrorisme een 'afschuwelijke misdaad' en 'het tegenovergestelde van wat de islam belichaamt'. Zij steunen de pogingen van het Saoedische koninkrijk om mensen op te sporen die zich aansluiten bij IS, Al Qaida of de sjiitische Hawthi-rebellen in Jemen. Deze mensen dienen opgespoord te worden omdat zij 'een van de grootste zonden begaan' door niet te gehoorzamen aan de koning. Moslims die denken dat de jihad betekent dat je je moet aansluiten bij een terreurgroep zijn volgens de geestelijken 'onwetend' en 'van het juiste pad geraakt'. Ook verdienen strijders van de extremistische organisatie IS volgens de geestelijken gestraft te worden volgens de islamitische wet.