Audi en Chrysler beboet in China

Audi en Chrysler zijn de volgende slachtoffers van ijverige Chinese concurrentietoezichthouders. De autofabrikanten hebben forse boetes gekregen omdat ze Chinese dealers minimumbedragen hebben opgelegd waarvoor ze auto's mochten verkopen. De auto-industrie klaagt al maanden over het vermeende selectieve boetebeleid van China, dat buitenlandse bedrijven oneerlijk zou behandelen.

Audi moet 248,6 miljoen yuan (ruim 31,3 miljoen euro) betalen, Chrysler kreeg een boete van 31,7 miljoen yuan. Volgens de toezichthouder van het communistische land is het stellen van minimumbedragen in strijd met de vrijemarktprincipes.

Toezichthouders in China hebben onderzoeken ingesteld naar tal van niet-Chinese fabrikanten van auto's en onderdelen. De industrie vindt de heimelijke en snelle manier van onderzoeken oneerlijk. De Amerikaanse kamer van koophandel zei eerder deze week dat China met het beleid vrijhandelsafspraken overtreedt. China zelf ontkent buitenlandse bedrijven een andere behandeling te geven.