Amnesty: rebellen en Oekra´ne plegen oorlogsmisdaden

Rebellen en het Oekrainse leger hebben in het oosten van Oekraïne oorlogsmisdaden begaan tijdens het conflict met de regering in Kiev. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat zondag verscheen. Rusland is medeplichtig aan de criminele handelingen vanwege de steun van Moskou aan de opstandelingen.

Volgens Shetty hebben alle partijen in het conflict 'burgerlevens in gevaar gebracht en internationale verplichtingen geschonden'. Amnesty beschuldigt het Oekraïense leger ervan woonwijken willekeurig met raketten en granaten te beschieten. Dit kan 'neerkomen op oorlogsmisdaden'. Rusland heeft altijd ontkend de separatisten te steunen, maar Amnesty zegt bewijzen voor het tegendeel te hebben. De organisatie beschouwt de strijd inmiddels dan ook als een 'internationaal gewapend conflict'.

"Ons bewijs toont aan dat Rusland het conflict aanwakkert, zowel door direct in te grijpen als door de separatisten in het oosten te steunen", aldus secretaris-generaal van Amnesty Salil Shetty. "Rusland moet de wapentoevoer en andere steun staken aan strijdgroepen die zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen."

De rebellen maken zich volgens het rapport schuldig aan marteling, ontvoering en moord. In Slovjansk kidnapten de separatisten een pastoor en enkele anderen en vroegen bijna veertigduizend euro losgeld voor hun vrijlating. Tegen de tijd dat de lokale gemeenschap met het bedrag op de proppen kwam, hadden de opstandelingen alle gijzelaars al gedood.