Timmermans wil geen overhaaste Oekraïne-sancties

De Europese Unie moet geen 'overhaaste beslissingen' nemen over economische sancties tegen Rusland. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Volgens Timmermans heeft de bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in Berlijn van een week geleden geleid tot een kans op voortzetting van de dialoog en een mogelijk nieuw bestand. "Dit momentum dient benut te worden."

Om het politieke proces een kans te geven, acht Timmermans het van belang 'dat geen overhaaste beslissingen worden genomen met betrekking tot bredere economische maatregelen'. Wel moet de voorbereiding in EU-verband van economische sancties doorgaan, en ook kunnen er meer Russen en pro-Russische separatisten op de sanctielijst worden gezet. Over dat laatste wordt woensdag opnieuw overlegd in Brussel.

De druk op Rusland moet hoog blijven, stelt Timmermans. "Nederland is niet naïef over de rol van Rusland in het conflict en blijft Rusland zien als aanjager van de instabiliteit. Tegelijkertijd is Rusland onmisbaar voor het oplossen van het probleem."

Donderdag spreekt Timmermans de OVSE-ambassadeurs toe over Oekraïne tijdens een bijeenkomst in Wenen.