Rusland zag Oekra´ense straaljager bij MH17

Vlak voor het neerstorten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne was er een Oekraïense straaljager in de buurt. Dat heeft het Russische ministerie van defensie maandag gesteld op een persconferentie. Verder zouden de Amerikanen bewijs voor een raketlancering met de wereld moeten delen.

Nog op de dag van de crash meldde Oekraïne dat het geen militaire vliegtuigen in de lucht had in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Volgens Rusland tonen radarbeelden aan dat dat niet klopt. Het militaire toestel was volgens hen een Oekraïense Sukhoi Su-25.

Het toestel zou enkele kilometers van de commerciële lijnvlucht verwijderd zijn geweest. Kiev moet volgens de Russen uitleggen wat het toestel daar deed. Overigens spraken ook ooggetuigen van de ramp tegen een Novum-verslaggever zaterdag over een tweede toestel net voordat de MH17 neerstortte.

De Iraanse defensie-expert Babak Taghvaee zei maandag tegen het Italiaanse defensieweblog The Aviationist dat het toestel van Malaysia Airlines mogelijk werd geflankeerd door twee toestellen van de Oekraïense luchtmacht, omdat de separatisten een dag eerder een Soechoj-straaljager hadden neergehaald. Vanwege de begeleiding zou de commerciële vlucht kunnen zijn aangezien voor een belangrijk toestel van de Oekraïense luchtmacht.

Luitenant-generaal Andrej Kartapolov vertelde tijdens een persconferentie dat de Russen geen raketlancering gedetecteerd hebben, in tegenstelling tot de Amerikanen. Hij riep hen op hun satellietbeelden van het incident te delen met de internationale gemeenschap voor verder onderzoek.

De Verenigde Staten stelden dit weekeinde dat ze bewijs hebben dat vlucht MH17 neerstortte doordat uit door separatisten beheerst gebied vanaf de grond een raket werd afgevuurd. Volgens de Russen hing tussen op het moment dat het vliegtuig neerstortte en het kwartier daarvoor een satelliet van de VS boven het gebied.

Volgens de Russen beschikte het Oekraïense leger in het gebied wel degelijk over het luchtafweersysteem dat zou zijn gebruikt om het toestel neer te halen. Volgens Oekraïne was dit BUK-systeem juist door de Russen aan de separatisten geleverd en de grens over gebracht. Kartopolov ontkende dat Rusland wapens heeft geleverd.

Het Russische ministerie van defensie stelt de Russische data ter beschikking aan de Europese en Maleisische experts die gaan onderzoeken hoe het toestel kon neerstorten.

Sinds het toestel donderdag neerstortte beschuldigen Oekraïne aan de ene kant en Rusland en de pro-Russische separatisten aan de andere kant elkaar van leugens over de omstandigheden en de oorzaak van de crash.