'Moskou blijft wapens naar rebellen sturen'

Rusland blijft zware en andere wapens naar de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne sturen. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad, Andrij Lisenko, zondag gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de vliegramp van donderdag.

In de afgelopen 24 uur zouden volgens de woordvoerder vier tanks, drie gevechtsvoertuigen, drie Grad-lanceersystemen, vier gewapende transportvoertuigen en een reeks andere trucks vanuit Rusland de grens met Oekraïne zijn overgestoken. Ook zou Rusland zijn troepen bij de grens met Oekraïne blijven versterken.

Vanuit Rusland zouden er talrijke aanvallen tegen Oekraïense troepen zijn uitgevoerd, waarbij de afgelopen 24 uur acht Oekraïense soldaten zouden zijn omgekomen. Daarnaast raakten er volgens de woordvoerder 50 militairen gewond.

Ondertussen doen de rebellen er volgens de woordvoerder alles aan om bewijs dat Russische raketten het toestel van Malaysia Airlines hebben neergeschoten, te verbergen.

Oekraïne is ervan overtuigd dat het toestel door de rebellen uit de lucht is geschoten. Nederland houdt het vooralsnog op "hoogstwaarschijnlijk neergeschoten", zonder daar een dader bij te noemen.

'Moskou blijft wapens naar rebellen sturen'
'Moskou blijft wapens naar rebellen sturen' (Foto: ANP)