Snowden: Naaktfoto's vaak naar collega's doorgestuurd

Volgens klokkenluider Edward Snowden zijn er binnen de National Security Agency (NSA) meerdere incidenten voorgekomen waarbij naaktfoto's, die zijn onderschept, rond zijn gestuurd naar collega's. Dat zegt de voormalige NSA-medewerker in een interview met de krant The Guardian. 

Het verhaal van Snowden zou in lijn liggen met een eerder voorgeval waarbij een medewerker van de NSA al op de eerste dag zijn ex heeft bespioneerd. "Er zit een stel jongens van tussen de 18 en 22 jaar oud. Ze werden plots in een positie geduwd met extreem veel verantwoordelijkheid waarbij ze toegang hebben tot al jouw privégegevens," zo legt Snowden uit.

"In het dagelijkse werk komen ze genoeg zaken tegen die niet direct gerelateerd zijn aan hun werk. Bijvoorbeeld, een intieme naaktfoto met daarop een behoorlijk aantrekkelijke dame in een uitdagende positie. Dus wat doen ze? Ze tikken een collega aan en laten het zien. Collega vraagt of de foto doorgestuurd kan worden. Niet veel later wordt het hele leven van de persoon in kwestie bekeken door iedereen. Zoiets wordt niet gerapporteerd, niemand weet ervan."

Snowden werd geïnterviewd in een hotel in Moskou. Hij kan op een enkeltje naar de gevangenis Guantanamo Bay rekenen, de Goelag van de Verenigde Staten. Tevens ontkent hij alle berichten over dat hij een spion van Rusland is, deze berichten zijn volgens Snowden 'bullshit'.