WK vandaag - zaterdag 12 juli

Vandaag zal het Nederlands elftal de laatste wedstrijd op dit WK spelen. Helaas is dit niet de wedstrijd om de overwinning, maar de wedstrijd om de derde plaats tegen Brazilië. Deze wedstrijd zal om 22:00 Nederlandse tijd gespeeld worden in het Estadio Nacional te Brasilia.

Brazilië

Het gastland Brazilië had wat gelukjes nodig om zo ver te komen als het is gekomen. De openingswedstrijd tegen Kroatië verliep moeizaam en Marcelo kreeg weliswaar de eer om als eerste een doelpunt te maken op dit WK, maar hij deed dit wel in zijn eigen doel. De Japanse scheidsrechter Yuichi Nichimura, die vier jaar daarvoor Nederland - Brazilië floot en daar Felipe Mélo een rode kaart gaf, werd op de verschillende social media beschimpt om zijn slechte, en voor Brazilië gunstig uitpakkende beslissingen. Hij vergat Neymar een rode kaart te geven voor een elleboogstoot en keurde een zuiver doelpunt van Kroatië af. Daarnaast gaf hij een twijfelachtige penalty aan Brazilië. Het werd uiteindelijk 3-1. In de groep werd daarna doelpuntloos gelijkgespeeld tegen Mexico, vooral met dank aan de Mexicaanse doelman. Kameroen werd makkelijk opzij gezet en op doelsaldo gingen de Brazilianen als eerste door.

In de achtste finale werd Chili na penalties opzij gezet, nadat Brazilië ontkwam door een schot op de lat van een Chileen in de 120e minuut. Colombia bleek iets minder lastig: Een pover spelend Colombia kwam pas in de laatste 20 minuten in haar spel en verloor uiteindelijk met 2-1. Het leek dan toch te kunnen: wereldkampioen worden in eigen land. Maar Neymar raakte geblesseerd en Thiago Silva was geschorst voor de wedstrijd tegen Duitsland, en het noodlot sloeg toe. 0-1 uit een hoekschop na 10 minuten, en tien minuten later was het al 0-2, en het leek over. Nog even later was de droom een nachtmerrie, want binnen het halve uur was het 0-5. Uiteindelijk verloor het thuisland met 1-7.

Voor Brazilië lijkt het devies vooral eerherstel. Nooit lieten de Brazilianen echt flamboyant spel zien en in de eerste wedstrijden was degelijkheid troef. Maar de 1-7 zorgde voor veel gezichtsverlies en ongeloof. Alles wat nog rest is de strijd om de derde plaats.

Nederland

Nederland lootte zwaar, met Spanje en Chili in groep B. Er werd getwijfeld aan de kansen van het team van Louis van Gaal, en de 1-0 achterstand vlak voor rust tegen de uittredend wereldkampioen was niet meer dan verwacht. Maar via een prachtige goal van Robin van Persie kwam Nederland terug, en in de tweede helft wist Nederland Spanje te vernederen: het werd zelfs 1-5. Nederland wist zich door een krappe 2-3 overwinning op Australië te plaatsen voor de achtste finales, en versloeg Chili met 2-0 om eerste te worden en tegen Mexico te kunnen spelen. Gouden wissels leken daarin het belangrijkst: Memphis Depay en Leroy Fer scoorden als invaller in de twee wedstrijden.

Mexico leek het eindstation te worden van de formatie van van Gaal. Na 85 minuten stond er 0-1 op het scorebord, maar Nederland stapte zonder verlenging als winnaar van het veld, door opnieuw een gouden wissel: Klaas-Jan Huntelaar gaf een assist en scoorde de beslissende penalty. Tegen Costa Rica leek met het penaltytrauma afgerekend na een wedstrijd die Nederland al eerder had moeten beslissen: Het was opnieuw een wissel die beslissend was. Tim Krul werd speciaal voor de penalties ingebracht en stopte er twee. In de halve finale was het hetzelfde recept. Argentinië hield de boel dicht, ditmaal was er nauwelijks kans voor Nederland om de winnende te maken. Het bleef 0-0. Penalties. Maar deze keer was er geen Krul, en Jasper Cillessen stopte geen enkele penalty. Het was klaar voor Nederland.

Nederland heeft nooit meer de voetbalshow van de 1-5 tegen Spanje weten te herhalen, maar er is al boven verwachting gepresteerd. Toch zullen spelers als Arjen Robben en van Persie zich ongetwijfeld willen bewijzen, en zal van Gaal zijn laatste wedstrijd als bondscoach een positieve noot willen geven.

Historie

Nederland speelde al vier keer eerder tegen Brazilië op een WK. Twee keer won Nederland en kwamen ze in de finale. Twee keer won Brazilië en kwamen in de finale. Deze keer kan de winnaar vanzelfsprekend niet meer in de finale komen. Het zijn altijd wedstrijden waarbij de scores dicht bij elkaar blijven. Nederland wist in 1974 de grootste cijfers te behalen: 2-0. In 1994 won Brazilië voor de enige keer in de reguliere speeltijd: 3-2. Vier jaar later ist de huidige assistent van van Gaal, Patrick Kluivert, Nederland voor 45 minuten te behoeden voor een uitschakeling door in de voorlaatste minuut gelijk te maken. Het ging echter toch mis na penalties. Vier jaar geleden werden de goals gescoord door Robinho en Wesley Sneijder (2). Robinho staat niet meer op het veld, dus kan Sneijder het verschil maken?

Hij is 22 centimeter... en scoorde de 2-1. Wesley Sneijder (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Opmerkelijk

Nog nooit eerder waren zowel de troostfinale als de finale wedstrijden die op het vorig WK ook gespeeld werden. In 1970 was er de enige wedstrijd om de derde plaats die het WK daarvoor gespeeld werd tussen West-Duitsland en Uruguay, maar de finale van dat toernooi werd vier jaar daarvoor niet gespeeld. Wat betreft finales gebeurt het vaker: West-Duitsland speelde in 1986 en 1990 in de finale tegen Argentinië, waarbij beide landen 1x wonnen. (West-)Duitsland - Argentinië is ook de vaakst gespeelde finale. Brazilië is wel de meest tegengekomen tegenstander voor Nederland op WK-eindrondes door deze ontmoeting, maar moet deze plek delen met Argentinië. De ontmoetingen met Brazilië zijn echter allemaal in de tweede ronde of later geweest, terwijl Argentinië één keer de tegenstander was in de eerste ronde (2006)