[1/8 finale] Uitslag België - Verenigde Staten

België heeft zich als laatste land voor de kwartfinales van het WK voetbal geplaatst. De Rode Duivels rekenden in een zeer aantrekkelijk duel pas in de verlenging af met de Verenigde Staten. De ploeg van bondscoach Wilmots stuit in de volgende ronde op Argentinië dat eerder op de dag zeer moeizaam Zwitserland wist te kloppen.

België en de Verenigde Staten maakten er in de eerste helft in Salvador een aantrekkelijk duel van met een hoog tempo. Vooral de Belgen gaven meteen vol gas en hadden via Origi en De Bruyne meteen twee goede mogelijkheden, maar de Amerikanen hadden een zeer goede Tim Howard op het doel. Aan de andere zijde zeilde een voorzet van oud-PSV'er Beasley maar net over. Ook Dempsey had een goede mogelijkheid, maar Courtois kon de bal eenvoudig oprapen.

Na twintig minuten spelen namen de Rode Duivels het initiatief en De Bruyne had de 1-0 op zijn schoen, maar schoot naast. De Belgen gingen door, maar telkens zat of Howard of een Amerikaanse verdediger er tussen, waardoor er veel hoekschoppen voor de Belgen waren. Veel gevaar kwam er echter niet uit. Voor rust had Hazard nog een goede kans, maar zijn schot werd gekraakt.

Na de pauze had Mertens direct voor de 1-0 kunnen zorgen, maar de kopbal van de kleine aanvaller werd gekeerd door Howard. Daarna was het de beurt aan Origi die eerst een voorzet van Vertonghen miste en daarna met een kopbal de lat schampte. Ook Vertonghen kreeg twee goede mogelijkheden, maar deze waren ook aan hem niet besteed. Aan de andere zijde hield de verdediger een inzet van Zusi tegen.

De Belgen zetten halverwege de tweede helft nog maar eens aan en Witsel kreeg een goede kans, maar hij schoot net naast het doel van Howard. De keeper had zijn antwoord paraat op inzetten van onder meer Origi, invaller Mirallas, Harard en weer Origi. Hazard schoot in de slotfase ook nog eens in het zijnet en Kompany die volledig vrijstaand de bal slecht raakte en weer op Howard stuitte. De Amerikanen hadden in de tweede helft enkele kleine kansjes gekregen, maar in de laatste minuut van de blessuretijd was het Wondowlowski die volledig vrij voor Courtois opdook en de bal voor het intikken had. De Amerikaan schrok zo van de mogelijkheid dat hij over schoot.

Kevin De Bruyne brak na 93 minuten eindelijk de ban (Pro Shots/Action Images)

Het betekende een verlenging en de Belgen schoten weer uit de startblokken. Invaller Lukaku bediende meteen De Bruyne die nu wel het gaatje vond en Howard klopte: 1-0. Het was met name Lukaku die in de eerste helft voor het gevaar aan Belgische zijde zorgde en hij bekroonde zijn uitstekende invalbeurt zelfs met de 2-0.

De Amerikanen gaven zich niet gewonnen, want Green frommelde meteen na het begin van de tweede verlenging de 2-1 binnen. Plotseling werden de Belgen teruggedrukt en kregen de Amerikanen mogelijkheden. Zij moesten echter ook beducht zijn voor de counter met de nog frisse Lukaku. Dempsey kreeg bij een vrije trap de nog kans op de gelijkmaker, maar hij stuitte op de uitkomende Courtois.

België

2 - 1

Verenigde Staten

 93' De Bruyne
 105' Lukaku
   107' Green
 
 Gele kaart: Kompany (België), Cameron (Verenigde Staten)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 51.227
Arbiter: Haimoudi (Alg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Alderweireld
Van Buyten
Kompany
Vertonghen
Fellaini
Witsel
De Bruyne
Mertens (Mirallas/60)
Origi (Lukaku/91)
Hazard (Chadli/111)
  Howard
Johnson (Yedlin/32)
Gonzalez
Besler
Beasley
Zusi (Wondolowski/72)
Jones
Bradley
Cameron
Bedoya (Green/105+2)
Dempsey