[1/8 finale] Uitslag Nederland - Mexico

Nederland heeft de kwartfinales van het WK voetbal bereikt. In een zwaarbevochten achtste finale klopte Oranje Mexico dankzij Wesley Sneijder en een benutte strafschop van Klaas-Jan Huntelaar met 2-1. In de kwartfinale wacht de winnaar van het duel tussen Costa Rica en Griekenland.

Nederland begon onder zware weeromstandigheden met het beproefde concept aan het duel met Mexico, al was er ten opzichte van de wedstrijd tegen Chili één wijziging. Paul Verhaegh nam in het hete Fortaleza rechts achterin de positie over van Daryl Janmaat. De nieuwe back had het lastig tegen zijn directe tegenstander Layún die hem meermalen voorbij kwam, maar gevaarlijk werd het nog niet voor het Nederlandse doel.

Grote domper voor Oranje was het al na negen minuten afhaken van Nigel de Jong met een liesblessure. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal was hierna zoekende naar een nieuw evenwicht in het elftal en dat leverde Mexico enkele grote mogelijkheden op. Guardado en Herrera waren gevaarlijk, maar Cillessen hoefde niet in actie te komen. Aan de andere kant was Nederland pas na ruim twintig minuten gevaarlijk toen Wijnaldum een voorzet van Kuijt net niet in wist te koppen. Niet veel later had Van Persie zijn eerste mogelijkheid, maar hij schoot met rechts over.

De Mexicaan Calcido testte Cillessen van afstand. De Nederlandse doelman had veel moeite met het schot. Nederland kreeg hierna meer balbezit, maar tot kansen kwam het niet. Het was Mexico dat voor rust nog eenmaal gevaarlijk werd, maar wederom lag Cillessen goed. In de blessuretijd ging de Mexicaanse verdediging gruwelijk in de fout en kon Van Persie in de counter uitbreken. Hij gaf de bal aan Robben die de bal net niet lekker mee kreeg. De Nederlandse aanval werd tweemaal stevig geraakt, maar scheidsrechter Proença weigerde de bal op de stip te leggen.

Vlak na rust viel er wel een doelpunt. Dos Santos kapte Blind uit en schoot van buiten het strafschopgebied raak. Van Gaal greep onmiddellijk in door Depay te brengen voor Verhaegh. Nederland trok ten aanval en uit een hoekschop had De Vrij de kans op de gelijkmaker. De verdediger schoot de bal echter recht op doelman Ochoa die de bal met behulp van de paal uit het doel zag gaan. Niet veel later mocht Sneijder na een pass van Robben uithalen, maar zijn bal werd gekraakt.

Huntelaar schiet Nederland naar de kwartfinale (Pro Shots/Jasper Ruhe)

Mexico kwam er slechts sporadisch uit en had moeite om de bal in de ploeg te houden. Nederland kreeg een kwartier voor tijd een goede mogelijkheid met Robben, maar hij stuitte op Ochoa die zijn doel goed verkleind had. Uit de hoekschop die volgde kopte Vlaar over. Als laatste troef bracht Van Gaal Huntelaar voor de moegestreden Van Persie en posteerde hij Kuijt ook in de spits. Het leverde Huntelaar een grote mogelijkheid op, maar hij stuitte na een voorzet van Robben in buitenspelpositie op Ochoa.

Oranje ging door en kreeg vlak voor het einde van de officiële speeltijd de zoveelste hoekschop. De hoekschop van Robben werd door Huntelaar teruggelegd op Sneijder die vanaf de rand van de zestien meter snoeihard uithaalde en de bal laag in de hoek schoot: 1-1. De volgende aanval leverde een strafschop voor Nederland op, want in blessuretijd werd Robben in het strafschopgebied door Márquez neergelegd. De bal werd opgeëist door Huntelaar die ijskoud bleef en Nederland naar de kwartfinales schoot.