'Apparaat geneest aids, hepatitis etc.'

Het Egyptische leger beweert een enorme wetenschappelijke doorbraak gemaakt te hebben. Naar eigen zeggen hebben ze een apparaat ontwikkeld waarmee virussen als aids en hepatitis kunnen worden genezen.

En dit alles zonder eerst bloedproeven te doen! Het pistool-achtige apparaat dient te worden gericht op de patiënt, detecteert op verschillende virussen en geneest de 'getroffen' persoon van deze onaangenaamheden. Een kind kan de was doen. Naar het schijnt kan het apparaat, buiten aids en hepatitis C om, ook nog andere virussen scannen en genezen.

Het bestaan van deze wetenschappelijke mijlpaal was al in februari aangekondigd en zou aanstaande maandag aan de rest van de wereld gepresenteerd worden. Maar Egyptische wetenschappers hebben op het laatste moment aangekondigd dat ze nog zeker zes extra maanden nodig hebben voor extra testen. Hoe het apparaat te werk gaat is nog steeds top secret.

Een geneesmiddel voor hepatitis C zou in Egypte overigens wel zeer goed van pas komen: tien procent van de bevolking is namelijk besmet.

Boze tongen beweren dat de claim van het leger goed past in een traditie van loze beloften. In het verleden hebben machthebbers wel vaker beweringen gedaan, waar later weinig van bleek te kloppen.