Spyware op Chinese smartphones Star

Het goedkope Android-toestel N9500 van de Chinese fabrikant Star bevat standaard spyware. Het spionageprogramma zit verstopt in de apparaatsoftware voor nieuwe toestellen en is daardoor niet te verwijderen, meldt anti-virusbedrijf G Data. De N9500 is een kloon van Samsungs populaire Galaxy S4 en wordt ook via grote Europese webwinkels verkocht.

De malware zit verstopt in de app van de Google Play Store op het toestel en is geïntegreerd in de apparaatsoftware zelf, de zogeheten firmware. Onderschepte gegevens worden doorgestuurd naar een verdachte server in China. De data van gebruikers zouden misbruikt kunnen worden voor fraude. Criminelen zouden ook op afstand toegang kunnen krijgen tot de smartphone, aldus G Data.

Volgens het beveiligingsbedrijf is dit de eerste keer dat dit gebeurt met een Android-telefoon. "Juist het feit dat het in de firmware zit, duidt erop dat dit met opzet is gedaan", zegt beveiligingsexpert Eddy Willems van G Data in een reactie. "Op meerdere toestellen van de N9500 afkomstig van verschillende winkels hebben we dit ontdekt. Het is geen incident." G Data roept gebruikers van de N9500 op zich te melden.