'Turkse demonstranten bestraft, agenten vrijuit'

Terwijl door heel Turkije meer dan 5500 demonstranten zijn vervolgd voor hun betrokkenheid bij antiregeringsbetogingen vorig jaar, worden agenten die onverantwoord geweld gebruiken en hun boekje te buiten gaan nauwelijks vervolgd. Dat schrijft Amnesty International dinsdag in een rapport. Honderden klachten werden tegen veiligheidstroepen ingediend, maar slechts negen agenten zijn aangeklaagd.

"De Turkse autoriteiten zijn meedogenloos in hun repressie tegenover demonstranten, of dit nu om politiegeweld op straat of om vervolging voor het gerecht gaat", aldus secretaris-generaal van Amnesty Salil Shetty. "Ondertussen geniet de politie vrijwel volledige immuniteit."

In juni 2013 werd demonstrant Hakan Yaman door agenten in elkaar geslagen en in een vuur geworpen. Door het hele land worden waterkanonnen en traangas ingezet tegen demonstranten. Vreedzame betogers worden vaak zonder pardon door veiligheidstroepen in elkaar getimmerd.

Demonstranten werden vervolgd voor 'het oprichten van een criminele organisatie'. Ook ngo's hebben deze aanklacht aan hun broek hangen. In sommige gevallen werd vreedzame betogers zelfs terrorisme ten laste gelegd.

Naast de demonstranten kwamen ook hulpdiensten in het vizier van de autoriteiten. Medisch personeel werd gestraft voor het vermeende steun bieden aan de betogers. In werkelijkheid verzorgden zij gewonden.

Ook mensen die zich op sociale media over de protesten hebben uitgelaten kunnen vervolging verwachten. Het delen van gevoelige informatie over de demonstraties is volgens de Turkse autoriteiten verboden. Verscheidene mensen zijn voor het sturen van tweets aangeklaagd voor 'onteren van de premier' en het 'oproepen tot het breken van de wet'.

"De boodschap is duidelijk: vreedzame protesten worden niet getolereerd", zegt Shetty.

De demonstraties tegen de regering van Recep Tayyip Erdogan braken ruim een jaar geleden uit in Istanbul. Al snel staken door het hele land protesten de kop op. Volgens Amnesty zijn in totaal vier mensen overleden en zeker achtduizend personen gewond geraakt door politiegeweld. Erdogan ziet de betogingen als onderdeel van een buitenlands complot.