Erdogan wil vijanden 'uitroeien'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil de mensen die achter een volgens hem verzonnen corruptieschandaal zitten 'uitroeien'. De premier zei dinsdag dat de Turkse bevolking hem daarvoor 30 maart een mandaat heeft gegeven tijdens de lokale verkiezingen, meldt persbureau Reuters.

Onlangs lekten geluidsopnames uit waarin te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon opdraagt grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. De opnames verschenen al snel op Twitter, waarna het sociale netwerk op last van Erdogan werd geblokkeerd.

Volgens Erdogan zijn de aantijgingen een complot tegen hem en zijn regering. Hij noemde specifiek de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, een voormalig bondgenoot van de premier die tegenwoordig in de Verenigde Staten woont. Gülens beweging heeft volgens Erdogan een 'paralelle staat' opgezet. Duizenden ambtenaren zijn jarenlang afgeluisterd en bewerkte geluidsopnames zijn gelekt, alles om Erdogan uit het zadel te wippen, aldus de premier.

"30 maart is de dag (...) dat de monumenten der verwaandheid werden geveld, en de voorrrechten (van de elite) voorgoed verloren gingen", zei Erdogan in zijn eerste toespraak in het parlement sinds de stembusgang. "De natie heeft ons een mandaat gegeven voor de liquidatie van de paralelle staat. We zullen geen moment twijfelen. We zullen het verraad nooit vergeten." De Turkse regering gaat achter Gülens geld en zijn internationale activiteiten aan, aldus Erdogan.

De premier ging ook in op de recente blokkade van Twitter, die vorige week door het hooggerechtshof ongrondwettelijk werd verklaard. De regering gaf na een dag gehoor aan de uitspraak van de rechter, maar Erdogan wil het sociale netwerk opnieuw in de ban doen. Het vonnis van de rechter was verkeerd en moet ongedaan worden gemaakt, aldus Erdogan.