Gül tekent omstreden wet Turkije

De Turkse president Abdullah Gül heeft woensdag een omstreden wet ondertekend die de bevoegdheden van de rechterlijke macht inperkt. De wet geeft het ministerie van justitie meer controle over de raad die toezicht houdt op openbaar aanklagers en rechters. De Turkse regering worstelt ondertussen met nieuwe beschuldigingen van corruptie, waar premier Recep Tayyip Erdogan bij betrokken zou zijn.

Het corruptieschandaal, dat al vier ministers de kop heeft gekost, verdiepte zich deze week. Er lekten telefoongesprekken uit die Erdogan zou hebben gevoerd met zijn zoon. Ze spraken daarin over manieren om grote sommen geld uit hun huis te krijgen. Erdogan ontkent dat de gesprekken hebben plaatsgehad en beweert dat er gerommeld is met de opnames.

In Istanbul gingen dinsdagavond zo'n duizend aanhangers van de oppositie de straat op om te protesten tegen Erdogan. Afgelopen weekend was het ook al onrustig in Turkije. Toen werd er gedemonstreerd tegen een nieuwe wet die volgens critici tot doel heeft de internetvrijheid in te perken.