Arrestaties bij protestacties Turkije

Met traangas en waterkanonnen heeft de Turkse politie zaterdag groepen demonstranten teruggedrongen in Istanbul en Ankara. De betogers waren ondanks de aanwezigheid van de politie en waarschuwingen van premier Recep Tayyip Erdogan weg te blijven toch de straat opgegaan. Hun protestacties vonden plaats in het kader van de verjaardag van omvangrijke antiregeringsdemonstraties in 2013.

In Istanbul probeerden de betogers het Taksimplein te bereiken, het epicentrum van de demonstraties vorig jaar. In een straat richting het plein kwam het tot een confrontatie met de politie. Ook in Ankara greep de politie in. Met stenen gooiende betogers werden daar belaagd met een waterkanon. Het persbureau Dogan meldde dat agenten in burger in beide steden diverse arrestaties verrichtten.

In Istanbul zouden 25 duizend agenten op de been zijn, bijgestaan door zo'n vijftig waterkanonnen. Erdogan waarschuwde activisten weg te blijven bij het plein. "Jullie moeten je aan de wet houden. Zo niet, dan zal de staat doen wat nodig is." Activisten zeiden ondanks het verbod naar het plein te zullen komen.

In mei en juni vorig jaar protesteerden honderdduizenden Turken tegen de autocratische wijze van besturen van Erdogan. Het Taksimplein en naastgelegen Gezipark in Istanbul werden het centrum van de protestacties. Bij geweld tussen hen en ordetroepen vielen duizenden gewonden en ten minste twaalf doden.