Grensgemeenten mikken op samenwerking met Duitsland

De gemeenten Emmen, Hoogeveen, Coevorden en Hardenberg willen de werkloosheid in de grensstreek in drie jaar met een derde terugdringen, onder meer door meer met Duitsland samen te werken. Donderdag dienen de burgemeesters van de gemeenten een banenplan in bij de commissaris van de koning in Drenthe Jacques Tichelaar, zo meldt de gemeente Emmen woensdag op haar website.

De vier gemeenten hebben 75 miljoen euro nodig van de overheid voor het plan, dat de werkgelegenheid in het gebied binnen de gemeenten moet stimuleren en de werkloosheid moet terugdringen van twaalf naar acht procent. De gemeenten zijn al begonnen met het uitvoeren van een deel van de plannen.

Met het geld willen de gemeenten onder meer een bedrijvenfonds en bedrijfsvakscholen oprichten. Ook moet regelgeving worden versoepeld zodat kan worden geëxperimenteerd met een 'regelarme' Duits-Nederlandse grenszone, waardoor werken in Duitsland makkelijker wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld om concrete zaken als het regelen van vervoer, legt een woordvoerder uit.

Door het plan moeten banen worden gecreëerd die worden opgevuld door jongeren, werklozen en lageropgeleiden uit de regio. Dat is nodig omdat de werkloosheid in het gebied 'fors hoger' is dan in de rest van Nederland. Met het plan moet dat percentage op landelijk niveau worden gebracht. In mei was 8,7 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos.