'Amerika is grootste geopolitieke smeerlap'

Uit een onderzoek onder 1600 van onze lezers blijkt dat met een nipte meerderheid van 43 procent Amerika als grootste geopolitieke smeerlap wint van Rusland dat 41 procent scoort. 16 procent had een andere optie voor ogen en misten onder andere China in de poll als optie.

Als motivaties worden aangevoerd de dikke Amerikaanse worstvingers in diverse oorlogspapjes in Afghanistan, Pakistan, Irak, Iran, Libië, Syrië, Oekraïne, Jemen, Somalië, Sudan en Israël. De kleur van de mainstream media aangaande het kritisch beschouwen van de propaganda wordt ook genoemd als een doorn in het oog. Het is weliswaar begrijpelijk wegens onze alliantie met de VS, maar ondanks dat toch onprettig of irritant. Ook het gegluur van de NSA wereldwijd draagt bij aan deze dubieuze eer voor de VS.

Over Rusland worden een aantal zaken genoemd die meer met binnenlandse politiek en organisatie te maken hebben. En er wordt afgevraagd wat de invloed zou zijn geweest als de twijfelachtige zaken rond de Oekraïne niet gespeeld had.

Ten aanzien van China wordt er verder geopperd dat de Chinezen een deugdelijker en fatsoenlijker buitenlandbeleid voeren in onder andere Afrika. China geeft daar steun aan de ontwikkeling van infrastructuur, grondstofdelving en economische opbouw, in plaats van aan oorlogsvoering.