Steven Seagal steekt loftrompet over Poetin

De Amerikaanse actieheld Steven Seagal is zeer te spreken over de Russische president Vladimir Poetin. Zo kan hij zich helemaal vinden in hoe de regeringsleider de kwestie in de Krim aanpakt. "Zijn wens om daar Russischsprekende bewoners te beschermen is alleszins redelijk", zegt de acteur tegen de Russische krant Rossijskaja Gazeta.

Daarnaast zou Rusland volgens Seagal alle recht hebben om op het schiereiland in de Zwarte Zee Russisch staatsbezit, zoals een marinebasis bij Sevastopol, te beschermen. Hij noemt de berichtgeving van westerse media 'idioot' en slechts propaganda voor de Amerikaanse president Barack Obama.

Seagal noemt Poetin 'een van de grootste wereldleiders, zo niet de grootste'. De 61-jarige acteur zou zijn Russische leeftijdgenoot 'graag als broer zien'.

Het is niet voor het eerst dat Seagal, een uitgesproken Republikein, de politiek van Poetin prijst. Zo schoof hij vorige week bij de Engelstalige Russische tv-zender Russia Today aan als deskundige van de huidige politieke situatie in het land.

Critici,stellen dat de twee heren het vooral goed met elkaar kunnen vinden vanwege hun gedeelde passie voor oosterse vechtsporten. De Russische krant The Moscow Times, die zich wel vaker kritisch uitspreekt over Poetin, benoemt hoe de Rossijskaja Gazeta, een staatskrant, er alles aan doet om Seagal zo gewichtig mogelijk over te laten komen.

Seagal wordt in de krant vergeleken met andere wereldsterren met politieke invloed als Arnold Schwarzenegger en zelfs Ronald Reagan. Onterecht, sneert The Moscow Times, want volgens de website Starmeter, die de populariteit van sterren meet, staat Schwarzenegger op de 124e plaats, terwijl Seagal nummer 1454 op de ranglijst staat.

Onlangs liet Seagal weten dat, hoewel hij dol is op de Verenigde Staten, hij niet uitsluit dat hij binnenkort Russisch staatsburger wordt. Gérard Depardieu ging hem daarin al voor. De in Frankrijk geboren acteur wilde niets meer te maken hebben met zijn geboorteland en mag zich sinds vorig jaar januari ook officieel Rus noemen.