Erdogan hekelt hooggerechtshof om Twitter-vonnis

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is niet te spreken over het hooggerechtshof in zijn land, dat woensdag oordeelde dat de blokkade van Twitter in Turkije in strijd is met de grondwet.

Twitter werd in opdracht van de premier geblokkeerd, omdat opnames werden gedeeld waarin te horen zou zijn hoe Erdogan zijn zoon instrueert grote hoeveelheden contant geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Gebruikers deelden de opnames via Twitter, wat tegen het zere been van Erdogan was. De premier zei het sociale netwerk 'met wortel en tak' te willen uitroeien.

Het hooggerechtshof oordeelde dat een verbod op Twitter strijdig is met de vrijheid van meningsuiting. De regering hief de blokkade donderdag op, maar met tegenzin. "Ik hoef het niet te respecteren", zei Erdogan over het vonnis. "Ik respecteer het niet."

Volgens de premier beschermt het hooggerechtshof een medium dat buitenlandse belangen behartigt. Twitter is 'een product van een Amerikaans bedrijf", aldus Erdogan. "Al onze morele waarden worden terzijde geschoven."