'Topvrouw ProRail weg om Telegraaf'

Marion Gout, die donderdagavond haar vertrek als president-directeur van ProRail bekendmaakte, deed dit nadat ze op de hoogte was gesteld van een 'desastreus' artikel in De Telegraaf van vrijdag. Dat schrijft de krant zelf. Ingewijden melden dat de paniek volledig toesloeg bij de top van het bedrijf nadat ze kennis hadden genomen van het artikel.

De krant schrijft vrijdag dat het aantal storingen op het spoor de afgelopen jaren 'gigantisch' is gestegen van 1846 in 2011 naar 2312 vorig jaar. Een toename van 25 procent. Voorzitter van reizigersvereniging Rover Arriën Kruyt zei daarop dat de positie van Gout 'onmogelijk' was geworden. "ProRail heeft geen enkel overzicht over de staat en het onderhoud van het spoor."

De topvrouw trok daaruit haar conclusies en stapte op. Maar volgens De Telegraaf niet voordat was geprobeerd het tij te keren. Zo verstuurde ProRail donderdagavond een positief persbericht over een daling van het aantal wisselstoringen op bepaalde trajecten. Ook werd de NS gevraagd om zich achter Gout te scharen, maar die weigerde.

Daarop verstuurde ProRail een persbericht waarin het opstappen van de president-directeur werd aangekondigd. Als reden voor haar vertrek werd gegeven dat Gout moeite had met 'ontwikkelingen binnen het bedrijf'.