Doodschieten overvallers lijkt noodweer

De Deurnese juwelier en zijn vrouw hebben hoogstwaarschijnlijk uit zelfverdediging vrijdag de twee overvallers van hun zaak doodgeschoten. "De handelswijze lijkt op een gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging", zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zaterdag op een persconferentie.

De twee zijn vrijgelaten, maar gelden juridisch nog wel als verdachten van doodslag. "Er lijkt sprake van zelfverdediging. Dat betekent dat een rechter het beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren. Ze zullen dus waarschijnlijk geen straf krijgen. Dat zou betekenen dat wij het niet aan een strafrechter gaan voorleggen", aldus Nieuwenhuizen.

Een van de dode overvallers was een 20-jarige man uit Eindhoven. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij een Marokkaanse achtergrond. Hij was een bekende van politie en justitie; hij was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf. De identiteit van de tweede dode overvaller is nog niet bekend. Volgens het OM gaat het waarschijnlijk om een Nederlandse jongeman met wortels in Noord-Afrika.

In de winkel lagen twee wapens. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een wapen van de overvallers was, en een wapen van de juwelier en zijn vrouw. Het echtpaar had vermoedelijk geen wapenvergunning.

De juwelier en zijn vrouw zijn volgens burgemeester Hilko Mak "ontredderd".

In tegenstelling tot eerdere berichten was de vrouw van de juwelier in Deurne tijdens de overval wel in de winkel. Na het schietincident is ze wel naar huis gegaan om haar dochter te zoeken. Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Deurne.

Vrijdag was het verhaal dat ze thuis beelden had gezien van de overval in hun huis en daarop naar de winkel was gereden.

Doodschieten overvallers lijkt noodweer
Doodschieten overvallers lijkt noodweer (Foto: ANP)