Van Rompuy: wereldleiders moeten werken aan vrede

Wereldleiders moeten hun inspanningen om te komen tot een vreedzame, verenigde wereld, waarin problemen worden opgelost met onderhandelingen in plaats van met geweld, verdubbelen. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy dinsdag gezegd in Den Haag, waar hij de top over nucleaire veiligheid (NSS) bijwoont.

"Wij zijn hier bijeengekomen in een tijd waarin internationale vrede en veiligheid opnieuw in gevaar zijn. Wij, als wereldleiders, hebben de verantwoordelijkheid om op basis van de wet de internationale orde te handhaven", aldus Van Rompuy. Volgens de Europese president is de Europese Unie ervan overtuigd dat een multilaterale oplossing de beste manier is om veiligheidskwesties, zoals proliferatie van massavernietigingswapens en terrorisme, aan te pakken.

Van Rompuy zei tevens dat nucleaire veiligheid de Europese Unie na aan het hart ligt. Hoewel de EU volgens Van Rompuy voorop loopt, moet er nog veel werk worden verzet om 'al het nucleaire materiaal in alle landen' veilig te stellen.