Obama hoopt dat Poetin tot inkeer komt

De Amerikaanse president Barack Obama heeft laten weten dat de Verenigde Staten het referendum zondag op de Krim over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland 'volkomen afwijzen'. Hij hoopt dat de Russische president Vladimir Poetin de stemming nog eens wil overdenken. Als het plebisciet doorgaat zal de internationale gemeenschap 'gedwongen zijn een prijs te zetten op Ruslands schending van het volkenrecht', zei Obama woensdag bij de ontvangst van de nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek op het Witte Huis.

"Er is een ander pad beschikbaar en wij hopen dat president Poetin bereid is dat pad te kiezen. Maar als hij dit niet doet, heb ik er alle vertrouwen in dat de internationale gemeenschap zich achter de Oekraïense regering zal opstellen", zei Obama.

Jatsenjoek zei dat zijn land 'zich nooit zal overgeven' in de strijd om zijn grondgebied te beschermen. Hij is in Washington om financiële hulp te vragen voor Oekraïne. De Amerikaanse Senaat overweegt voor een miljard dollar kredietgaranties af te geven en economische sancties in te stellen tegen Russische functionarissen die verantwoordelijk worden geacht voor de interventie op de Krim of schuldig aan grove corruptie.

Jatsenjoek zei dat Rusland moet accepteren dat Oekraïne zijn banden met de VS en Europa niet zal opgeven. "Oekraïne is een onderdeel van de westerse wereld en zal dat ook blijven." Hij zei dat de bezetting van de Krim onderdeel is van een plan van Rusland om zijn invloed in Oekraïne te herstellen. "Het plan is niet alleen om de Krim te annexeren, maar ook om Centraal-Oekraïne en de Oekraïense hoofdstad binnen te vallen en een oorlog te beginnen", zei Jatsenjoek, die donderdag vanuit Washington doorreist naar New York om de Verenigde Naties toe te spreken.