Obama wil vertrouwen Europa herstellen

De Amerikaanse president Barack Obama wil het vertrouwen van Europa in de Verenigde Staten herstellen na het afluisterschandaal. Obama denkt dat dat gaat lukken, zei hij dinsdag op een persconferentie na afloop van de nucleaire top in Den Haag.

Obama zei dat de privacy van gewone mensen niet wordt geschaad door de NSA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten. "Een deel van de berichtgeving was nogal opgeklopt", zei Obama. "Inlichtingendiensten gluren niet in de levenssfeer van gewone Nederlandse, Duitse, Franse of Amerikaanse burgers."

Obama erkende echter dat er wantrouwen is ontstaan. "Maar ik ben me ervan bewust dat door deze onthullingen een proces op gang is gekomen waarbij we het vertrouwen moeten herstellen, niet alleen van andere regeringen maar ook van gewone burgers. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeurd zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat het kan lukken."

De New York Times schreef eerder dinsdag dat Obama de bevoegdheden van de NSA wil inperken. De inlichtingendienst mag niet langer de gespreksgegevens van grote groepen Amerikanen verzamelen en bewaren. Wil de NSA dergelijke gegevens inzien, dan moet de dienst toestemming vragen van de rechter voor zij kan aankloppen bij de telecombedrijven.

Obama kondigde al eerder aan dat hij de NSA, die onder vuur ligt sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de spionagepraktijken van de dienst, wil hervormen. Hij zou zijn plannen nog deze week officieel willen presenteren, omdat het mandaat van de rechter voor de NSA-operaties vrijdag verstrijkt.