[Eredivisie] Uitslagen speelronde 29 - deel 1

Dit weekend stonden de eerste vier wedstrijden van de 29e speelronde van de Eredivisie op het programmaVitesse werd met grote cijfers verslagen door FC Groningen, waardoor ze weer punten mislopen in het gevecht om de tweede plaats. PSV deed daar wel goede zaken voor door te winnen van Roda JC. In ieder geval tot volgende week staan ze op de tweede plaats, met zes punten achterstand op Ajax.

Het eerste duel van de eerste helft van deze speelronde werd gespeeld in Groningen, waar Vitesse op bezoek kwam. Groningendoelman Bizot voorkwam een vroege voorsprong door inzetten van Atsu en Qazaishvili te stoppen. Vlak daarna schoot Zivkovic zijn ploeg op voorsprong. Groningen had op 2-0 kunnen staan, maar de vrijgekomen kansen werden niet benut. De bezoekers gingen wel beter met hun kansen om, want vijf minuten voor rust maakte Atsu met een stiftje de gelijkmaker. Na rust had de ploeg uit Arnhem meer balbezit, maar de Groningers waren efficiënter. Van der Velden scoorde de 2-1 na zwak verdedigen van Vitesse bij een corner van Chery. Binnen tien minuten maakte Chery zelf de 3-1 door de bal binnen te schuiven.

Nummer zeventien N.E.C. Nijmegen ging op bezoek bij de nummer zes, sc Heerenveen. In de eerste helft viel er weinig te beleven en werd er vooral veel balverlies geleden. Vijf minuten voor rust kwam Heerenveen op voorsprong doordat Basacikoglu vanaf twintig meter met links hard uithaalde. In de blessuretijd van de eerste helft werd Van la Parra neergehaald door Van Eijden. Scheidsrechter Van Sichem wees naar de stip en het was Finnbogason die zijn 24e doelpunt van dit seizoen maakte. In de tweede helft miste Heerenveen twee kansen op de 3-0, en vervolgens was het N.E.C. dat via Higdon terugkwam in de wedstrijd. Van Eijden kreeg in de slotfase zijn tweede gele kaart en moest vroegtijdig het veld verlaten. De thuisploeg profiteerde hier niet van, want in de blessuretijd maakte Rieks zelfs de gelijkmaker voor N.E.C..

PSV ging na het verlies van Vitesse op jacht naar de tweede plaats in de wedstrijd thuis tegen Roda JC. De ploeg uit Kerkrade staat laatste in de Eredivisie en moet ondertussen vrezen voor directe degradatie. In het eerste halfuur was PSV de betere ploeg, waar na een kwartier Locadia wist te scoren. Vlak voor rust kwam Roda op gelijke hoogte via Paulissen. Na rust kwamen de Eindhovenaren maar moeizaam op gang. Ruiz scoorde na een uur spelen de 2-1 waarna de weerstand van Roda wel was gebroken. Een kwartier voor tijd gooide Bruma het duel definitief op slot door de beslissende 3-1 binnen te koppen. PSV heeft nu de afgelopen acht duels gewonnen en heeft in 2014 de meeste punten van de eredivisieploegen behaald.

Nummers zeven en acht, AZ en PEC Zwolle, namen het zondagmiddag tegen elkaar op. Het onderlinge verschil is drie punten, waardoor PEC bij winst op gelijke hoogte kan komen. Dat idee konden ze al snel in de ijskast zetten, want na een kwartier stond het al 2-0 voor de thuisploeg. Eerst was het Berghuis die een pass op Jóhannsson plotseling in het doel zag verdwijnen en Gudelj profiteerde bij de 2-0 van het zwakke verdedigen van PEC. AZ kreeg vervolgens nog meer kansen op een grotere voorsprong, maar scoorde niet. Vlak voor rust deden de Zwollenaren iets terug: uit een voorzet van Drost kopte Saymak raak. Na rust kreeg AZ een penalty toen Jóhannsson onderuit werd gehaald door Broerse. Doelman Boer stopte weer een penalty waardoor het 2-1 bleef. Ook kansen van Gudelj (naast) en Gudmundsson (lat) werden niet benut.

Mokotjo (m) in duel met Ortíz (AZ). (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)