Bankroet dreigt voor bitcoinwisselkantoor Mt. Gox

Bitcoinwisselkantoor Mt. Gox heeft vrijdag bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. Volgens de advocaat van het bedrijf heeft het wisselkantoor een uitstaande schuld van 6,5 miljard yen (ruim 46 miljoen euro).

Topman Mark Karpelès bood vrijdag bij een rechtbank in Tokyo zijn excuses aan voor de problemen die hij voor velen had veroorzaakt. Voor Japanse televisiecamera's boog hij minutenlang het hoofd. De topman zei dat een mankement in het wisselsysteem een massaal verlies van de virtuele munt had veroorzaakt.

Op de site van Mt. Gox verklaart Karpelès hard te werken aan een oplossing voor de recente problemen bij het wisselkantoor.

De Japanse minister van Financiën Taro Aso zei vrijdag niet verrast te zijn door de val van Mt. Gox. "Niemand erkent de bitcoin als echte valuta. Ik had verwacht dat zoiets zou instorten." De Japanse politie en financiële toezichthouders doen onderzoek naar Mt. Gox.

Klanten van Mt. Gox hebben weinig hoop hun inleg terug te krijgen. Sommigen van hen zeggen bitcoins ter waarde van honderdduizenden dollars kwijt te zijn.

Mt. Gox is sinds begin deze week niet meer bereikbaar, na aanhoudende technische problemen en berichten over miljoenendiefstal. De site lag al langer onder vuur van investeerders omdat zij geen bitcoins meer konden opnemen.

Vietnam verbood donderdagavond de handel met elektronische betaalmiddelen als de bitcoin. In China, Rusland en Thailand is de virtuele munt al langer verboden.