Lokale Rabobank laakt communicatie na beursgang

De lokale Rabobanken zijn niet blij dat het hoofdkantoor in Utrecht door de recente beursgang van ledencertificaten minder vrij kan communiceren over hoe het met de bank gaat. Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag op basis van anonieme bronnen.

De ledencertificaten werden eind januari naar de beurs gebracht. Vanwege de koersgevoeligheid is sindsdien het communicatiebeleid aangepast, schrijft de krant. Financiële informatie kan daardoor minder worden gedeeld met lokale directeuren dan voorheen.

De lokale banken, die eigenaar zijn van de coöperatieve bank, hebben volgens de zakenkrant hierdoor het idee dat er minder vrij gediscussieerd kan worden over het beleid van de Rabobank. Hierdoor kunnen minder goed beslissingen worden genomen over het beleid. De directeuren zijn van plan dit in de eerstvolgende coöperatievergadering aan de kaak te stellen, schrijft het FD.

De verhoudingen tussen de lokale vestigingen en het hoofdkantoor van de Rabobank staan al langer op scherp. De bank wil, mede onder druk van toezichthouder De Nederlandsche Bank, de teugels aanhalen bij de lokale banken. Na de Libor-fraude, die speelde bij de internationale tak van de bank, trokken de lokale banken echter weer wat macht naar zich toe door verantwoordelijk bestuurder Sipko Schat te dwingen alsnog af te treden.