Klokkenluider claimt tonnen van SNS Reaal

Klokkenluider Hetty van de Laar sleept haar oude werkgever SNS Reaal voor de rechter. De oud-medewerkster van vastgoedtak Property Finance eist een schadevergoeding van 725.000 euro van de inmiddels genationaliseerde bank. Dat meldt uitgeverij Bertram & De Leeuw, die haar boek over SNS uitbracht, maandag in een verklaring.

Van de Laar meent dat zij er op 'brutale wijze uitgewerkt' werd bij SNS-dochter Property Finance, die sinds begin dit jaar door het leven gaat als Propertize. Ze wijst erop dat ze daarbij geen rechtmatige ontslagvergoeding kreeg en niet werd betaald voor het werk dat ze al voor de vastgoedbank had gedaan.

Het juridische gevecht dat op haar ontslag volgde, heeft Van de Laar naar eigen zeggen tienduizenden euro's gekost. Daarbij werden volgens haar peperdure advocatenbureaus ingezet om haar de mond te snoeren. Ook werd de klokkenluider naar eigen zeggen bedreigd nadat zij een boekje had opengedaan over de fraude bij Property Finance.

Van de Laar werd in 2011 ontslagen nadat ze aangifte deed van fraude bij de vastgoedbank die SNS Reaal op de rand van de afgrond bracht. De klokkenluider beschuldigde onder meer haar baas Buck G. van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek.

Na haar aangiftes deed de oud-medewerkster van Property Finance ook een boekje over de fraude open in onder andere Het Financieele Dagblad. Daarnaast schreef zij een boek over de misstanden bij de vastgoedbank met de titel 'De ondergang van de SNS Bank'.