Verkoop aandelen F1 door Ecclestone 'corrupt'

De verkoop van een aandelenpakket in de Formule 1 door F1-baas Bernie Ecclestone is volgens het High Court in Londen 'corrupt'. De 83-jarige Ecclestone hoeft echter geen miljoenen te betalen zoals het Duitse mediabedrijf Constantin Medien had geëist. Volgens de rechter heeft Constantin Medien geen verlies geleden.

De klacht van de Duitsers werd door de rechter afgewezen nadat ze niet hadden kunnen bewijzen dat Ecclestones deal met de Duitse bankier Gerhard Gribkowsky ze geld had gekost. Desondanks kreeg de F1-baas een veeg uit de pan. "Zelfs als ik rekening houd met de tijd die is verstreken en de leeftijd van de heer Ecclestone kan ik hem helaas onmogelijk als een betrouwbare en eerlijke getuige beschouwen", vond rechter Guy Newey.

In 2005 verkocht Gribkowsky het belang van de Duitse bank BayernLB aan investeerder CVC. Die investeerder was door Ecclestone gekozen en Constantin Medien stelde dat het aandeel daardoor ondergewaardeerd was en dat het aandeel van Constantin daardoor ook niet de waarde kreeg die het had moeten hebben.

Ecclestone betaalde Gribkowsky tijdens de verkoop miljoenen. De Duitse bankier is daarvoor al veroordeeld tot acht jaar cel wegens corruptie en belastingontduiking. Ecclestone moet dit jaar ook in Duitsland terechtstaan die zaak begint eind april.

De betalingen van Ecclestone aan Gribkowsky werden door de Britse rechter in elk geval als omkoping bestempeld. Ecclestone zegt echter vertrouwen te hebben dat de Duitse rechters hem niet zullen veroordelen.