Tientallen doden bij gevechten in CAR

Gevechten tussen christenen en moslims in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben de afgelopen dagen aan zeker 75 mensen het leven gekost. Dat heeft een priester in het stadje Boda, waar de gevechten plaatsvonden, gezegd.

De vlam sloeg vijf dagen geleden in de pan in Boda, een stadje op zo'n honderd kilometer van de hoofdstad Bangui. Veel gesneuvelde islamitische strijders werden snel begraven, wat volgens de priester betekent dat het dodental van de afgelopen dagen nog hoger kan uitvallen.

In de hoofdstad Bangui raakten vredestroepen uit Burundi slaags met islamitische milities. Het waren de zwaarste gevechten sinds Frankrijk in december militairen naar de CAR stuurde om het geweld een halt toe te roepen.

Islamitische milities pleegden vorig jaar in maart een coup in de overwegend christelijke CAR. Christelijke milities, de zogenoemde anti-Balaka, vormden zich en bonden de strijd aan met de nieuwe machthebbers. In december probeerden de christenen een coup te plegen. Bij het sektarische geweld dat volgde kwamen in enkele dagen meer dan duizend mensen om in Bangui. De islamitische president Michel Djotodia, die vorig jaar de macht greep, nam uiteindelijk vorige maand de benen.

De moslimbevolking raakt nu hun leider is verdreven steeds verder in het nauw. Mensenrechtenorganisatie Amnesty luidde maandag de noodklok over het plaatsje Yaloke, in het noordwesten van het land. Christelijke strijders stelden de islamitische inwoners van het stadje zondag voor een ultimatum: ze hadden 24 uur de tijd om de stad te verlaten. "Zo'n tweeduizend mensen probeerden zich in tien trucks te proppen", aldus Joanne Mariner van Amnesty. Een van de trucks viel om omdat zoveel mensen een plekje probeerden te veroveren. "Iedereen rende voor zijn leven. Het was totale paniek."