Ark van Noach was rond

Rond de Ark van Noach rijzen veel vragen. Waarvan is de boot precies gebouwd? Zijn er nog overblijfselen van? Hoe kreeg Noach er twee dieren van iedere soort op, samen met genoeg voedsel? Die vragen worden mogelijk nooit beantwoord, maar één ding is toch duidelijk geworden: de ark was rond.

Dat is de conclusie van Irving Finkel, een assyrioloog van het British Museum. Hij onderzocht een kleitablet ter grootte van een mobiele telefoon, dat bekrast is met Babylonisch spijkerschrift. En verhip, er bleek zowaar een bouwinstructie van de ark op te staan!

Hoewel de Ark al eeuwen wordt voorgesteld als een vierkant of rechthoekige boot, zegt Finkel dat uit het tablet blijkt dat de ark eigenlijk rond was. De ark was namelijk een coracle, een oeroude bootsoort die ook in Mesopotamië veelvuldig gebruikt werd.

Dat er op een Babylonisch kleitablet informatie over de ark van een joodse stamvader staat, is niet zo raar als het lijkt. Door Bijbelwetenschappers wordt namelijk algemeen aangenomen dat de schrijvers het verhaal van de ark baseerden op oude Mesopotamische verhalen.

Finkel is echter duidelijk over de waarheidswaarde van de verhalen: "Ik ben er 107 procent zeker van dat de ark niet bestaan heeft." De bron van het verhaal ligt waarschijnlijk in een bijzonder ernstige overstroming in 'het land tussen de rivieren', die als soort van waarschuwing in de vorm van een mythe voortleefde.