[Eredivisie] Uitslagen speelronde 20

Dit weekend stond alweer de twintigste speelronde van de Eredivisie op het programma. Feyenoord liep schade op in de race om het kampioensschap, terwijl PSV weer won en klom naar naar de zesde plaats. De wedstrijd tussen FC Groningen en FC Twente werd afgelast omdat de gezondheid van spelers niet gegarandeerd kon worden na eerdere sneeuwval.

Ajax profiteert van misstap Vitesse, Feyenoord verliest zicht op titel

Heracles Almelo speelde op vrijdagavond thuis tegen RKC Waalwijk. De bezoekers lieten Heracles het spel maken, maar een doelpunt kwam er niet. Kansen van Linssen, Uth en Cziommer werden gekeerd door doelman Van Dijk. Vlak voor rust was het wel raak. Linssen kon makkelijk scoren nadat een schot van Rienstra werd geblokkeerd. Na de thee verdubbelde Uth de stand toen hij de bal van dichtbij binnenkopte. Met nog twintig minuten te spelen kreeg RKC een vrije trap en de bal ging in het doel, 2-1. Hierna volgden er voor beide ploegen een aantal kansen, maar er veranderde niets aan de tussenstand. Heracles stijgt door de zege naar de tiende plaats, terwijl RKC nu voorlaatste staat.

Hekkensluiter ADO Den Haag kreeg op zaterdagavond Feyenoord op bezoek. De nummer vier van de Eredivisie stond voorafgaand aan de wedstrijd op vier punten van koploper Ajax. In de eerste helft had de ploeg uit Rotterdam het betere spel, maar ADO wist twee van de drie kansen te benutten. Eerst was het Beugelsdijk die raak kopte, en in de slotseconden was het Bakker die hetzelfde deed. Na rust voerde Feyenoord de druk op. In de 68e minuut was doelman Coutinho kansloos op een schot van Clasie. Zes minuten later kwam Feyenoord op gelijke hoogte na geklungel in de defensie van ADO: Pellè maakte de 2-2. ADO leek kansloos maar drie minuten na de 2-2 kwam de ploeg weer op voorsprong toen Alberg de bal hard binnenschoot.

PEC Zwolle ging op bezoek bij NAC Breda en wilde na negen competitieduels zonder zege weer eens drie punten meenemen naar Zwolle. De start was echter voor NAC, want na twintig minuten spelen volleyde Suyk de bal fraai in het doel. PEC werd wakker en kreeg daarna een aantal kansen via Saymak en Fernandez. Na rust kwamen de Zwollenaren verdiend op gelijke hoogte. Mokotjo werd door Hadouir neergehaald in het strafschopgebied, waarna Fernandez de penalty binnenschoot. Een kwartier voor tijd werd er niet gevlagd bij een bal over de zijlijn, waarna Karagounis de bal aan Saymak doorgaf en deze hem van veraf in de kruising schoot. Door de zege komt PEC weer in het linkerrijtje te staan.

In het zuiden van Nederland speelden Roda JC en FC Utrecht tegen elkaar. In de eerste helft had Utrecht meer balbezit, maar Roda creeërde meer kansen waardoor ze na een half uur op voorsprong kwamen door een doelpunt van Hupperts. Ook na rust lukte het Utrecht amper om in het strafschopgebied van Roda te komen. Markiet kwam het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot werd tegengehouden door Kurto.

De nummers zeven en acht van de Eredivisie, AZ en PSV, namen het in Eindhoven tegen elkaar op. De thuisploeg zette al vroeg druk en dat leidde al meteen tot een doelpunt. Willems profiteerde in de derde minuut van de chaos in de AZ-verdediging: 1-0. De ploeg uit Alkmaar herstelde zich en kreeg onder anderen via Wuytens een kans (op de paal), maar het kwam niet tot een doelpunt. In de rest van de wedstrijd kregen beide ploegen over en weer een aantal kansen, maar de doelmannen hielden alle ballen tegen. Door de zege steeg PSV naar de zesde positie op de ranglijst.

Op zondag vonden er twee derby's plaats in de Eredivisie. In Leeuwarden nam het plaatselijke Cambuur het op tegen sc Heerenveen. Al vroeg in de wedstrijd kwam Cambuur op voorsprong, nadat een vrije trap van Bijker voor de voeten kwam van Manu. Vlak voor rust was het Ogbeche die de 2-0 binnenschoot en zo Heerenveen verder in de problemen bracht. In de tweede helft probeerde de ploeg van trainer Marco van Basten terug te komen door tactisch te wisselen, maar dat zorgde voor meer ruimte achterin. In de 69e minuut profiteerde Lukoki hiervan en zette de 3-0 op het scorebord. In de slotfase redde Finnbogason de eer voor Heerenveen door zijn negentiende doelpunt te maken.

De andere derby vond plaats in Gelderland. In Arnhem speelden Vitesse en N.E.C. Nijmegen tegen elkaar. Vitesse, voorafgaand aan het duel samen met Ajax koploper, kwam na dertig minuten op voorsprong door een kopbal van Mori. Beide ploegen kregen hierna kansen op een treffer, maar onder andere de paal stond in de weg. Het was Higdon die voor N.E.C. gelijkmaakte nadat v.d. Heijden verzuimde om een voorzet snel weg te werken. Vitesse blijft tweede, maar staat nu op twee punten achter koploper Ajax. N.E.C. is door de zege van ADO gezakt naar de laatste plaats.

Ajax kon bij een zege op Go Ahead Eagles afstand nemen van de rest in de Eredivisie. In het eerste kwartier was het spel voor Ajax, maar kansen van Moisander, Sigthórsson en De Sa werden niet benut. Daarna was het aan de thuisploeg, maar ook zij wisten de kansen niet om te zetten in een doelpunt. Na de rust was het Schöne die de bal wel in het doel kreeg: in de 74e minuut schoot hij eerst een vrije trap in de muur, maar de rebound was wel succesvol. Go Ahead drong nog wel aan, maar Ajax was onder andere door Krkic (bal op de lat) gevaarlijker.

Ajacied Moisander (l) in duel met GA Eagles-speler Vriends (r) (Foto: Pro Shots)