Neymar kostte Barcelona 86,2 miljoen euro

De komst van Neymar heeft FC Barcelona in totaal 86,2 miljoen euro gekost. Dat maakte vicevoorzitter Josep Maria Bartomeu bekend op een persconferentie, meldden de Catalanen. De transfersom voor de 21-jarige Braziliaan was zoals al eerder gemeld 57,1 miljoen euro, maar door meerdere clausules liep dat bedrag flink op.

De kwestie rond Neymar leidde donderdag tot het vertrek van preses Sandro Rosell. Een dag eerder werd bekend dat de Spaanse justitie gaat onderzoeken of er geld is verduisterd bij de transfer. Van de transfersom ging zeventien miljoen euro naar Santos, de oude club van Neymar. Een stichting van de vader van de aanvaller ontving de overige veertig miljoen.

Volgens Barcelona kreeg Neymar verder een tekenpremie van tien miljoen euro, ging er 2,7 miljoen aan commissies naar betrokken partijen en werd er vier miljoen uitgegeven aan marketing in Brazilië. Daarnaast werd 2,5 miljoen gedoneerd aan het goede doel van Neymar en Santos ontving nog eens 9,9 miljoen aan scout- en samenwerkingsvergoedingen.

"We hebben niet gelogen", zei Bartomeu. "Voetbalwedstrijden worden gewonnen op het veld, niet achter gesloten deuren in kantoren." Barcelona besloot duidelijkheid te geven, omdat de Spaanse krant El Mundo Deportivo maandag berichtte dat met de overgang zo'n 95 miljoen euro was gemoeid.