Groot spermatekort in België

Drie spermabanken in België hebben de noodklok geluid. Er is namelijk een groot tekort aan zaad.

Bij onze zuiderburen is de vraag naar gezonde mannenpap groot. Alleenstaande vrouwen, lesbische stellen en vrouwen uit andere landen melden zich massaal met zaadvragende ogen bij de fertiliteitscentra in Gent, Leuven en Brussel. De vraag is zo groot, dat men veel te weinig sperma op voorraad heeft.

Vorig jaar meldden zich slechts 65 rukkers in Leuven. Slechts een man of twintig bleek over goede zwemmertjes te beschikken. In Brussel bleken 23 van de 54 kandidaten potent genoeg, en in Gent wist slechts 10 procent van de 65 wannabe papa's zich te kwalificeren als topfokker.

Professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) in het UZ Brussel, pleit dan ook voor een overheidscampagne om de Belgen aan het rukken te krijgen. "In Spanje en Denemarken bijvoorbeeld stimuleert de overheid mannen om sperma te doneren", aldus Tournaye. "Daardoor is het aanbod ook groter. Als de overheid ook bij ons meer actie zou ondernemen, zou in ons land het aanbod ook stijgen."

Hierbij dus een oproep aan alle FOK!kers. Als je de volgende keer weer eens de hand aan jezelf slaat, denk dan aan onze zuiderburen. Kwak een potje vol en stuur het op naar België. Dit zal ook het gemiddelde IQ in het land doen stijgen.