Ebecilio: "Ik had de Eredivisie hoger ingeschat"

Nu de competitie halverwege is, kan Kyle Ebecilio de balans opmaken. Het niveau van de Eredivisie valt de 19-jarige middenvelder tegen. Drie jaar lang maakte Ebecilio deel uit van een van de hoogst aangeschreven jeugdopleidingen ter wereld.

Nadat een doorbraak bij Arsenal uitbleef, zocht hij zijn heil bij FC Twente. In Enschede werkte hij zich al snel op tot basiskracht. Inmiddels heeft hij vijftien wedstrijden voor De Tukkers achter de rug. "Ik had het niveau van de Eredivisie iets hoger ingeschat, zeg ik eerlijk", zo tekende Voetbal International op uit de mond van de talentvolle middenvelder, die in de jeugd ook uitkwam voor Feyenoord.

Ebecilio heeft ook een verklaring voor het teleurstellende niveau. De gemiddelde leeftijd binnen de Eredivisie is de voorbije jaren drastisch gedaald. "Dat het wat minder is in de Eredivisie, komt in mijn ogen door de grote hoeveelheid jonge spelers."

"Bijna bij elke club kom ik leeftijdsgenoten tegen", aldus de geboren Rotterdammer. "Dat geeft aan dat de jeugd overal de kans krijgt. Het is soms net als vroeger", doelt hij op zijn jeugdjaren bij Feyenoord, waar hij alleen maar leeftijdsgenoten tegenkwam.

Ebecilio voelt zich prettig bij de rol die hij momenteel vervult. "Bij mijn positie op het middenveld hoort het nemen van verantwoordelijkheid. Dat doe ik op dezelfde manier als voorheen. Het heeft altijd in mijn spel gezeten. Ik moet meters maken voor het elftal, dan voel ik me het best."

Afgelopen zomer tekende de jeugdinternational een vierjarig contract bij Twente. De Enschedeërs troefden daarmee naar verluidt RSC Anderlecht en PSV af.