Milieudefensie boos over keuze schaliegasonderzoek

Milieudefensie vindt het onaanvaardbaar dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) opnieuw ervoor kiest ingenieursbureau Arcadis een studie naar schaliegas te laten doen. De minister maakte zijn keuze voor Arcadis dinsdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Milieudefensie heeft het bedrijf belangen bij schaliegaswinning.

Milieudefensie stelt dat Arcadis actief is betrokken bij olie- en gasvelden in Noord-Amerika. Daarom heeft het bureau een 'dikke vinger in de pap'. Het bedrijf zou geen onafhankelijk onderzoek kunnen uitvoeren. Het onderzoek moet uitwijzen wat geschikte locaties zijn om te boren naar schaliegas.

Arcadis was al eerder betrokken bij een onderzoek dat Kamp begin vorig jaar liet uitvoeren naar de risico's van schaliegaswinning in Nederland. In dat onderzoek stelde Arcadis dat de risico's van het boren beheersbaar zijn. Betrokkenen uitten hun twijfels op het onderzoek, omdat de effecten op kwaliteit van leefomgeving, natuur en milieu niet goed in kaart waren gebracht. Daarom moest het onderzoek over.

Een woordvoerder van Arcadis stelt in een reactie dat het bureau geen belangen heeft bij schaliegaswinning. "Wat wij doen in Amerika, is onze klanten helpen met het aanvragen van vergunningen", zegt hij. "Arcadis is niet actief betrokken bij de winning of exploratie van schaliegas."

Een woordvoerder van minister Kamp kon dinsdagavond nog geen reactie geven.