'Kamp houdt correspondentie schaliegas achter'

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) houdt correspondentie over een omstreden schaliegasrapport achter. Dat stelt Milieudefensie, dat wil nagaan of de onderzoekers onder druk van het ministerie de verwachte risico's afzwakten. Kamp zou wel hebben beloofd de documenten vrij te geven.

Het ministerie erkent dat niet alle communicatie rond het rapport van Witteveen + Bos is vrijgegeven, maar stelt dat daar goede redenen voor zijn. "Het deed bijvoorbeeld niet ter zake of het ging om persoonlijke beleidsopvattingen", zegt een woordvoerder.

Kamp ontkent dat hij iets onder de pet houdt. "Het is volstrekt uitgesloten dat ik probeer onderzoeken naar mijn hand te zetten", zei Kamp vrijdag na de ministerraad. "Zo zit de bestuurlijke wereld in Nederland niet in elkaar." Hij benadrukt dat het ging om een conceptversie. "Het is altijd zo dat een opdrachtgever nog opmerkingen kan maken. Een onderzoeker wil geen onnodige discussiepunten. Dit is absoluut een normale procedure."

Milieudefensie wees er eerder op dat het rapport zelf een veel negatiever beeld geeft dan de samenvatting. Zo staat in het rapport dat maatregelen om een ongecontroleerde gasontsnapping te voorkomen, kunnen falen. In de samenvatting staat dat er geen risico is op deze zogenoemde blow-out.

In september vroeg Milieudefensie de informatie op. Het ministerie beloofde volgens Milieudefensie een maand later de correspondentie binnen een week vrij te geven. Uiteindelijk zou de organisatie pas nog een maand later een deel van de informatie hebben ontvangen. De gevraagde e-mailwisselingen en brieven kwamen echter niet mee.

Het rapport was voor Kamp aanleiding groen licht te geven voor proefboringen naar schaliegas. Coalitiepartij PvdA keerde zich echter tegen proefboringen. Daarom wordt eerst een structuurvisie afgewacht waarin wordt bepaald wat de meest geschikte locatie is voor proefboringen. Milieudefensie vreest dat het opstellen van zo'n structuurvisie in feite al een keuze voor schaliegas is.