Kamer wil opheldering vertrekbonus Rabo-bankier

Het kabinet moet tekst en uitleg geven over de gouden handdruk van 884 duizend euro die voormalig Rabobank-bestuurder Sipko Schat meekrijgt. Schat was bij de bank eindverantwoordelijk voor de fraude met de Liborrente. De Kamer eist schriftelijke opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo bleek dinsdag.

De gouden handdruk komt overeen met het jaarsalaris van Schat, en is de uitkomst van een arbitrageprocedure die de bank was begonnen. In zijn brief moet Dijsselbloem zeggen wat hij van deze vertrekbonus vindt, eist de Kamer. Die is niet uit te leggen aan de gemiddelde Nederlander, klonk het.

In het parlement bestaat veel weerstand tegen de manier waarop het Libor-schandaal is afgehandeld. De Rabobank trof uiteindelijk een schikking, waardoor medewerkers werden uitgesloten van strafrechtelijke vervolging. Veel partijen eisen al langer dat fraudeurs alsnog worden vervolgd.

Justitie in de Verenigde Staten maakte maandag bekend dat drie voormalige handelaren van de Rabobank zijn aangeklaagd vanwege de Libor-fraude. Dijsselbloem moet van de Tweede Kamer in zijn brief ook ingaan op dit Amerikaanse besluit.