Google koopt Nest voor 3,2 miljard dollar

Google heeft de startup Nest, producent van slimme thermostaten en rookmelders, overgenomen. Google betaalt 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro) in contanten, zo meldde het bedrijf maandag.

Nest verkoopt een thermostaat en een rookmelder die beide draadloos communiceren met een mobiele app. Mede-oprichter van het bedrijf is Tony Fadell, de bedenker van de iPod. Hij was jarenlang adviseur voor Apple-oprichter Steve Jobs. Volgens topman van Google Larry Page kunnen de Nest-apparaten door de overname in meer landen op de markt komen.

Nest blijft volgens Fadell de komende tijd als zelfstandig merk opereren. Beide producten blijven verkrijgbaar. Nests slimme thermostaat verscheen in 2011. Het apparaat is zelflerend: het herkent de leefpatronen van bewoners en kan de temperatuur daarop aanpassen. Ook houdt hij automatisch rekening met het weer. Daardoor zou de Nest-thermostaat een energiebesparing opleveren. De rookmelder die het bedrijf eind 2013 introduceerde werkt samen met een app en reageert ook op spraakopdrachten.

Onlangs lekten plannen uit dat Google onder de naam Energy Sense huizen energiezuiniger wil maken. Google verkoopt al langer apparaten onder het eigen merk, zoals de Nexus-smartphones en tablets, de Chromebook Pixel-laptop, de tv-dongle Chromecast en de bril Google Glass.