Trip Emiraten afzeggen was geen optie voor Vitesse

Vitesse heeft niet overwogen om het trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten af te zeggen omdat speler Dan Mori het land niet in mag vanwege zijn Israëlische paspoort. Dat zei een woordvoerder van de Arnhemse club maandag op Radio 1. Veel Arabische landen erkennen Israël niet, maar volgens Vitesse was thuisblijven geen optie.

De nummer twee van de Eredivisie kreeg aanvankelijk de garantie dat Mori het land in mocht, ondanks zijn Israëlische nationaliteit. "Maar een dag voor vertrek hoorden we dat dat toch niet het geval was. Als we toen besloten hadden niet te gaan, zou dat onze voorbereiding op de tweede seizoenshelft verstoren. Dat was dus geen optie", verklaarde de zegsvrouw.

"Natuurlijk willen wij het team compleet hebben en het is heel vervelend dat Mori er niet bij kan zijn, maar het teambelang staat voorop. Dat heeft Mori zelf ook gezegd. Als voetbalclub blijven we weg van politiek en religie." De verdediger blijft nu in Nederland en gaat meetrainen met de beloften.

Ook vanwege de afspraken met andere clubs is de trip niet afgezegd. "We zijn verplichtingen aangegaan", legt de woordvoerder uit. "We spelen oefenwedstrijden tegen Wolfsburg en HSV. Die rekenen op ons."

Geert Wilders noemde Vitesse zondag laf. De PVV-leider vindt dat de club uit protest weg had moeten blijven. "Nu accepteren ze jodenhaat Emiraten", schreef hij op Twitter.