Opnieuw sterke groei voor Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie maakte in december de hardste groei door sinds april 2011. De inkoopmanagersindex (PMI) kwam in de laatste maand van het jaar uit op 57,0. Dat heeft inkoopmanagersvereniging NEVI donderdag bekendgemaakt.

In november stond de index van NEVI ook al hoog, op 56,8. In juli kwam de index voor het eerst boven de vijftig uit. Dat is de grens tussen groei en krimp.

De groei van de industrie is volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven niet alleen te wijten aan de sterke exportcijfers aan het einde van het jaar. Inkoopmanagers verwachten ook een aantrekkende binnenlandse vraag. Volgens de hoogleraar wordt de groei zelfs nog beperkt doordat leveranciers de vraag naar grondstoffen en onderdelen niet aankunnen. Hierdoor stegen de inkoopprijzen ook flink.

In december groeide het aantal nieuwe orders naar het hoogste niveau in 32 maanden. De toename van de export was sinds februari 2011 niet zo hoog. De productie steeg mee, maar niet genoeg om het aantal nieuwe orders bij te houden. Hierdoor daalde de voorraad aan producten.