Rusland verstrekt eerste uitreisvisa Greenpeace

De eerste buitenlandse opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise kunnen Rusland verlaten. Anthony Perrett kreeg donderdag als eerste zjin uitreisvisum uitgereikt, meldt de Russische tak van Greenpeace via Twitter. Iets later volgde een tweede Brit. De overige buitenlandse activisten zouden donderdag of vrijdag hun uitreispapieren nog moeten krijgen.

Perrett is volgens Greenpeace nog voor oud en nieuw thuis. De milieuorganisatie meldt dat donderdag ook de laatste strafrechtelijke procedure werd stopgezet. De Italiaan Cristian d'Alessandro kreeg te horen dat ook zijn rechtszaak van de baan is. Zijn zaak duurde iets langer, omdat er woensdag geen bevoegde tolk was.

Greenpeace Nederland laat donderdag weten dat ook de Nederlandse opvarenden Fazia Ouhlasen en Mannes Ubels nog voor de jaarwisseling weer in Nederland zouden moeten zijn. Wanneer de twee precies in Nederland arriveren is niet bekend.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee door de Russen geënterd. De dertig opvarenden werden opgepakt en het schip werd aan de ketting gelegd. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij. Omdat de strafzaak niet was stopgezet, mochten ze Rusland echter niet verlaten.

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, die werden vervolgd vanwege vandalisme.