Amsterdamse bijstandsblunder hersteld

De gemeente Amsterdam meldt dat de foutieve betalingen van de woonkostenbijdrage inmiddels zijn 'teruggedraaid' en dat een excuusbrief is gestuurd naar de gedupeerden. De stad laat een onderzoek instellen naar de blunder bij het overmaken.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een externe partij, meldt een woordvoerder van wethouder van financiën Pieter Hilhorst (PvdA) maandag. Welke partij de kwestie gaat bekijken moet nog worden bepaald.

"Dit is een ernstige fout en daarom wordt er in het onderzoek ook diepgaand gekeken naar de interne regels en de systematiek van betalingen", licht de gemeente toe in een verklaring.

Amsterdam maakte donderdag door een 'foutje' veel te hoge woonkostenbijdrages over aan ruim negenduizend inwoners. Zij kregen bedragen van ruim zeventienduizend tot bijna 34 duizend euro op hun rekening bijgeschreven. In totaal maakte de gemeentelijke belastingdienst voor 188 miljoen euro aan bijdragen over, door een foutje met 'komma's en punten'.

Het terugdraaien van de betalingen wil echter niet zeggen dat de gemeente de overgemaakte miljoenen inmiddels terug heeft, aldus de zegsman. Eerst moet duidelijk worden hoeveel mensen hun veel te hoge bijdrage al hebben opgenomen of hebben overgemaakt naar een andere rekening. Deze Amsterdammers zullen inmiddels flink rood staan.