Minima rood na terugvorderen 'bonus'

Verscheidene Amsterdammers zitten plotseling diep in de schulden bij de bank nadat de gemeente in het weekeinde is begonnen met het terugvorderen van de bonus blunder ter waarde van 188 miljoen euro. Die was het gevolg van het verkeerd overmaken van de woonkostenbijdrage.

De jaarlijkse bijdrage wordt uitgekeerd aan mensen met een laag inkomen en betrekkelijk hoge woonkosten. Vrijdag bleek dat er bij negenduizend gerechtigden honderdmaal het bedoelde bedrag was gestort. Dit door een foutje met komma's en punten.

De gemeente riep mensen direct op van het geld af te blijven en formeerde een crisisteam. Zaterdagnacht werd reeds begonnen met het storneren van de betalingen, maar diverse ontvangers hadden het geld al van hun rekening gehaald.

"Ik sta nu 26.000 euro rood terwijl ik niet eens rood mag staan. Ik kan niet eens boodschappen doen dit weekeinde", vertelt een vrouw tegen AT5. Ze had het geld gebruikt om andere schulden af te lossen, en zal nu ook boeterente op moeten hoesten. Een ander meldde de 'bonus' op een spaarrekening te hebben gezet 'om te voorkomen dat het misloopt in mijn administratie'.

Schijnbaar gaat er nu schuld over van de gemeente naar de bank, en het is maar de vraag of dat stand houdt. De gemeente heeft een hulplijn opgezet en zegt maatwerk te bieden voor mensen die in de problemen zijn gekomen.