Sloveense banken hebben 4,8 miljard nodig

De banksector in Slovenië heeft bijna 4,8 miljard euro aan kapitaal nodig om weer gezond te worden. Dat maakte de Sloveense centrale bank donderdag bekend, na de tien grootste banken van het land te hebben doorgelicht. Het bedrag is volgens de regering van Slovenië klein genoeg om geen Europese steun nodig te hebben.

Slovenië kan ongeveer twee derde van het bedrag in contanten betalen, zo meldt de regering in een persbericht. Het overige deel wordt gefinancierd in de vorm van nog uit te geven staatsobligaties. Van de benodigde 4,8 miljard euro is bijna 3,1 miljard nodig om de drie grootste banken er weer bovenop te helpen.

De centrale bank van het land zei eerder al dat Slovenië geen Europese steun nodig heeft om de bankensector weer gezond te maken. De Sloveense premier Alenka Bratusek zei woensdag al dat de regering de voornaamste problemen in de sector al heeft opgelost en dat een bail-out daarom niet nodig is.

De banken in Slovenië kampen met een groot aantal slechte leningen, omdat zij erg soepel waren in het verstrekken van krediet. In totaal hebben zij voor acht miljard euro aan leningen op de balans staan, waarvan onduidelijk is of ze ooit worden afgelost. Dat is omgerekend bijna 23 procent van het bruto binnenlands product.

De drie grootste banken van het land - NLB, NKBM and Abanka - hebben relatief weinig kernkapitaal. Hun core-tier-1-ratio behoort tot de slechte onder Europese banken. Over de eerste negen maanden van dit jaar kwamen zij uit op een gezamenlijk verlies van ongeveer 390 miljoen euro, zo meldt persbureau Reuters donderdag.