Directeur zorgbureau vast voor miljoenenfraude

De directeur van een zorgbureau uit Hengelo is deze week aangehouden voor fraude met miljoenen euro's die waren bestemd voor zorgverlening. Veel cliënten van het bureau hebben waarschijnlijk niet de zorg gehad waar zij recht op hadden, meldt justitie vrijdag. Het ging vaak om mensen van Turkse afkomst die geen Nederlands spreken.

De verdachte had vanaf 2009 de leiding over het bureau dat onder meer huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging verleende. Het bureau had nevenvestigingen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De cliënten werden geworven in moskeeën, met advertenties en via mond-tot-mondreclame.

Het bureau ondertekende volgens justitie structureel documenten voor de aanvraag van zorg met een vervalste handtekening van de cliënten om zo geld uit de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten los te peuteren. Veel zorg waar geld voor werd aangevraagd werd niet verleend. Ook werd zorg aangevraagd zonder dat een arts had gezegd dat dit nodig was. Verder werd dubbel gedeclareerd.

In februari 2012 ging het bureau failliet, maar de man zette daarna een nieuwe zorgorganisatie op. De rechter-commissaris van de rechtbank in Almelo heeft zijn hechtenis donderdag met twee weken verlengd vanwege het gevaar op herhaling.