Recordverlies aan banen, wel groei vacatures

Het aantal banen is in het derde kwartaal met 160 duizend afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, een daling van twee procent. Dat is het grootste banenverlies sinds het begin van metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 1995. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden daalde het aantal banen met 46 duizend, een daling van 0,6 procent. Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal voor het eerst in twee jaar wel toe.

Het banenverlies was het grootst in de bouw. In de bouwsector verdwenen er 31 duizend ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal banen in de zorg nam flink af, met dertigduizend. Vooral binnen de kinderopvang en de thuiszorg verdwenen werkplekken.

Eind september stonden er, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 94 duizend vacatures open. Dat is drieduizend meer dan een kwartaal eerder. De toename van het aantal vacatures komt volledig op het conto van particuliere bedrijven. Bij de overheid bleef het aantal vacatures gelijk. Vooral in de commerciële dienstverlening nam het aantal vacatures toe, tot 59 duizend. In de zorg was sprake van een lichte daling tot elfduizend niet ingevulde banen.

Het aantal openstaande vacatures aan het eind van het kwartaal is het saldo van nieuwe en vervulde vacatures. Gedurende het kwartaal zijn 159 duizend vacatures ontstaan, vijfduizend minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag lager, en kwam uit op 162 duizend.